به گزارش شانا ، "سیدمحمود محدث" با اشاره به اینکه میدانهای استان فارس از نظر ساختار زمین شناسی کاملا مستقل هستند،افزود: میدانهای سفید باغون، سفید زاخور و هالگان روی تاقدیس قرار گرفتهاند و میان آنها ناودیس است که این میدانها را از یکدیگر جدا میکند.
"سیدمسعود میرکاظمی"وزیر نفت در هفدهم بهمن ماه امسال در مراسم امضای قرارداد طرح توسعه میدان گازی کیش، کشف میدان گازی هالگان را اعلام کرد.
به گزارش شانا، محدث با بیان اینکه لایههای مخزنی کنگان، دالان بالایی، نار و دالان پایینی در حفاری چاه اکتشافی میدان هالگان آزمایش شده است، تصریح کرد، بر اساس نتیجه این آزمایشها، حجم ذخیره گاز درجای میدان هالگان، 12 تریلیون و 400 میلیارد فوتمکعب معادل 355 میلیارد مترمکعب است.
وی ادامه داد، با توجه به اینکه ضریب بازیافت میدانهای گازی به طور معمول 70 تا 75 درصد است، پیشبینی میشود حدود 70 درصد ذخیره درجای این میدان معادل هشت تریلیون و 938 میلیارد فوتمکعب آن قابل استحصال باشد.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران همچنین حجم میعانات گازی درجا در میدان گازی هالگان را 249 میلیون بشکه برآورد کرد و گفت: از این میزان حدود 98 میلیون بشکه قابل استحصال است.
وی همچنین یادآور شد، با قیمتهای کنونی، ارزش اقتصادی گاز و میعانات گازی میدان هالگان، بیش از 83 میلیارد دلار است. این در حالی است که برای اکتشاف این میدان گازی تنها 36 میلیون دلار در مدت زمان غیر پیوسته حدود 5/2 سال هزینه شده است.
با توسعه این میدان گازی امکان تولید روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز به مدت 20 سال فراهم میشود.
محدث با بیان اینکه میدان هالگان به نسبت میدانهای سفید زاخور و سفید باغون میدان وسیعی است، توضیح داد، بر اساس مطالعات انجام شده، مساحتی به طول 50 کیلومتر و عرض 11 کیلومتر، سطح گسترش گاز در این میدان را تشکیل میدهد و این میدان کشف موفقی به شمار میرود.
وی با بیان اینکه حفاری چاه اکتشافی میدان هالگان تا عمق چهار هزار و 999 متر انجام شد، اظهار داشت: پس از احداث جاده و زیرساختهای مورد نیاز، دکل مستقر و حفاری چاه عمیق اکتشافی هالگان انجام شد. حفاری این چاه به دلیل وجود لایههای پرفشار متعدد سخت و کند شده بود.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، میدان هالگان را جدیدترین میدان کشف شده در منطقه جنوب استان فارس اعلام کرد و یادآور شد، این میدان گازی در 73 کیلومتری شمال عسلویه و در جنوب استان فارس در 25 کیلومتری جنوب میدان سفید باغون و شمال میدان سفید زاخور و دی قرار دارد.
** تشکیل قطب جدید گازی در جنوب فارس
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت از تشکیل یک قطب گازی در جنوب استان فارس خبر داد و گفت: میدانهای گازی سفید زاخور، سفید باغون، دی، هالگان و چند میدان دیگر در این منطقه برای توسعه آماده هستند و میتوانند یک قطب گازی رادر منطقه تشکیل دهند.
محدث همچنین از وجود چند هدف اکتشافی دیگر در جنوب استان فارس خبر داد و اظهار داشت، مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران برنامه پنج سالهای برای فعالیتهای اکتشافی خود در دستور کار دارد، بر اساس این برنامه با استقرار دکل در منطقه، بهزودی حفاری اهداف اکتشافی مشخص شده آغاز میشود.
وی با بیان اینکه برای کشف میدانهای جدید نفت و گاز در استان فارس مطالعات کاملی انجام شده است، در تشریح این اقدامها گفت: یک پروژه بزرگ لرزهنگاری دو بعدی به وسعت یک هزار کیلومتر مربع خط لرزهنگاری در سال 1383 تا 1384 در جنوب استان فارس اجرا شد.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ادامه داد، در تفسیر اطلاعات به دست آمده، چند هدف اکتشافی قابل حفاری تعیین و اولویتبندی شد. همچنین در جلسههای کارشناسی، اولویت بندی بر اساس شانس بیشتر، عمق کمتر، دسترسی به نقطه استقرار دکل حفاری و در مجموع پارامترهایی که در کاهش ریسک تأثیر داشت، نهایی و حفاریها در آن نقاط متمرکز شد.
به گفته وی، نخستین چاههای اکتشافی به ترتیب در میدانهای گازی دی، سفید زاخور، تابناک (که قدیمیتر است)، هالگان و سفید باغون حفاری شدند.
محدث توضیح داد، در نتیجه مطالعات اکتشافی مشخص شد که میدان دی حجم ذخیره گاز مناسب و با فشار مطلوبی دارد؛ سپس با حفاری یک حلقه چاه اکتشافی، کشف میدان سفید زاخور در سال 1386 از سوی وزیر نفت وقت (سید کاظم وزیری هامانه) اعلام شد.
وی همچنین ادامه داد، حفاریهای اکتشافی میدانهای هالگان و سفید باغون نیز به طور همزمان آغاز شد که نتیجه کشف سفید باغون در اردیبهشت ماه امسال از سوی وزیر نفت وقت (غلامحسین نوذری) اعلام شد.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه میدانهای گازی دیگری نیز در جنوب استان فارس قرار دارد، یادآور شد، میدان تابناک که از میدانهای بزرگ دارای گاز شیرین است در سال 1387، میدان شانول در سال 1376 و همچنین میدان هما نیز از جمله اکتشافهای این مجموعه است که هماکنون گاز آنها در بخش خانگی و صنعت استفاده میشود. میدان وراوی نیز پیش از انقلاب کشف شده است.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، مسوولیت مطالعات زمین شناسی، ژئوفیزیک، طراحی، حفاری، مهندسی نفت، آزمایش لایههای مخزنی و برنامهریزی و اجرای تمامی فعالیتهای مرتبط را بر عهده دارد، اما برای انجام پروژهها خود از پیمانکاران توانمند داخلی استفاده میکند.
استفاده از ظرفیت شرکتهای بخش خصوصی یا نیمه دولتی در اجرای پروژهها، از جمله برنامههای مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران است؛ این مجموعه پروژههای اجرایی خود مانند لرزهنگاری را از طریق مناقصه به شرکتهای واجد شرایط واگذار میکند، و بر برداشت اطلاعات نظارت کامل دارد تا پس از تفسیر آنها، موقعیت چاههای اکتشافی را مشخص کند.
انتهای پیام |